tiistai 17. heinäkuuta 2012

Finntriathlon 2012 kisaraportti

Kesti vähän aikaan että pääsin kirjoittamaan tätä kisaraporttia. Eilen kotiuduttiin Itä-Suomen reissulta. No sitten itse asiaan. Tästä tekstistä tuli sen verran pitkän, joten teen heti alkuun lyhyen yhteenvedon ja sen jälkeen kaikki muut löpinät.

Kisaan valmistautuminen meni hyvin ja tankkauksen suoritin hiilihydraattipitoisella ruokavaliolla sekä litralla urheilujuomaa keskiviikkona ja torstaina. Perjantaina kävin kisa-infossa sekä viemässä juoksu varusteet sekä katsastaa pyörän. Uinti meni kohtuullisen hyvin lievistä suunnistusongelmista huolimatta (31,35). Pyörä lähti kohtuullisesti liikkeelle vaikka vastatuuli aiheuttikin harmaita hiuksia. Reilun 30 km kohdalla hajosi rengas jonka paikkaamisen jälkeen minut otti muutaman pyöräilijän joukko kiinni. Tässä porukassa polin loppuun asti. Viimesen 15 kilometrin kohdalla otimme todella vaarallisesti ajavan ryhmän ja siitä en päässyt ohitse joten jäin sen joukon hännille suosiolla. Pyöräaika 2h 43min. Juoksu oli sitten vaisua. Olin polkenut itseltäni jalat alta eikä henkistä taistelutahtoa löytynyt riittävästi ottamaan riskillä vauhtia. Juoksuaika 1h 51min. Kokonaisaika 5 h 10 min ja rapiat päälle. Kokonaisuutena olen tyytyväinen suoritukseen tämän vuoden harjoittelumäärään nähden. Kiitoksia kaikille kannustajille ja onnittelut kaikille Finntriathlonin teräsmiehille!

Sitten pitkään versioon:

Kisaan valmistautuminen viimeisinä päivinä sujui ilman ongelmia. Join keskiviikkona ja torstaina litran urheilujuomaa hiilihydraattipitoisen ruuan päälle ja vatsa tuntui kestävän ihan hyvin. Perjantaina kävin kisainfossa ja viemässä juoksuvarusteen urheilutalolle sekä katsastamassa pyörän. Oli myös mukava jutella seurakavereiden kanssa, kun kävimme Jari-Pekassa syömässä. Majoituin tänäkin vuonna isän luona Liperissä noin 100 km päässä Joroisilta, joten hieman joutui ajelemaan edestakaisin

Kisa aamuna sain nukkua tänävuonna ruhtinaallisesti puoli seitsemään, koska SM sarjojen lähtö oli vasta 12.25. Tämä sopi minulle loistavasti, ehdin käydä pienen kropan herättelyjuoksun ennen aamupalaa. Normaalin aamupalan (kuppikahvia, mysliä jugurtilla, leipää ja tuoremehua) jälkeen lähdin ajelemaan kisapaikalle.

Kisapaikalla laitoin pyörän kuntoon, pumppasin renkaat, laitoin kengät kiinni pyörään, kiinnitin energiat ja juomapullon. Tämän jälkeen jäi vielä reilusti aikaa jutella tuttujen kanssa. Seurakavereita olikin runsaasti paikalla ja oli mukava vaihtaa kuulumisia. Aika vierähti hyvässä seurassa nopeasti ja sitten olikin aika jo pukea märkäpuku päälle ja lähteä veryttelemään. Reilu 10 minuuttia kevyttä uintia ja pari lyhyttä nopeampaa vetoa ja sitten olin valmis starttiin.

Uinti lähti hyvin liikkeelle ilman suurempia ruuhkia. Suuntasin startissa tarkoituksella oikeaan reunaan, jotta löytäisin enemmän tilaa uintiin, samalla tuli tietysti matkaa lisää. Vähän ennen ensimmäistä kääntöpaikkaa huomasin että alkuvauhti oli ollut hieman liian kova, tai sitten olin jännittänyt liikaa enkä muistanut rauhallista hengitystä. Alkoi hapottaa ja vauhtia oli pakko laskee hieman. Tästä palauduin kuitenkin kohtuu hyvin ja loppu meni mielestäni oikein kivasti. Suunnistuksen suhteen oli yllättäviä ongelmia, aina kun vaihdoin hengityspuolen vasemmalle, niin suuntakin kääntyi yllättävän voimakkaasti kaartamaan vasempaan. Tälläistä en ole aikaisemmin havainnoinut mutta aina sitä uusia asioita oppii =). Uintiaika oli 31.35 mihin olen ihan kohtuullisen tyytyväinen. Ei mennyt alle puolen tunnin mutta täytyy olla tyytyväinen tähän siihen nähden missä tilanteessa talvella olin uinnin suhteen.

Ensimmäinen vaihto meni hyvin ilman isompia säätämisiä. Kohtuu rauhallisesti märkäpuku pois päältä, numero päälle, huikka proteiinijuomaa, kypärä ja lasit päähän, ja menoks.

Pyöräilyn alku tuntui aika pahalta, mutta tähän vaikutti varmasti suurelta osin kova vastatuuli. Onneksi kolmen kilsan jälkeen käännyttiin myötätuuleen ja sitten sain sykettäkin hieman alas sekä tuntuman hieman paremmaksi. Alusta asti kovempia pyöräilijöitä tuli vasemmalta ohi tasaisesti. Kaikki meni sen verran kovaa ohi ettei ollut mitään jakoja yrittää peesiin. Esimmäinen 25 km tulikin poljettua käytännössä yksin, jonka jälkeen sain kiinni naisten yleisestä sarjasta  numeron 69 (jälkeen päin katsoin että kyseessä oli Henrika Malmström). Ohittelimme pari kertaa toisiamme kun minä ajoin kovempaa ylämäkiin ja Henrika tasaisella.

Sitten 31 km jälkeen kisa synkkeni minun osalta ja takarengas tyhjeni. Eipä siinä auttanut kuin kirosanojen saattelemana alkaa repimään sisäkumia irti ja uutta tilalle. Sisäkumin vaihto sujui kohtuullisen nopeasti, noin 5min 30sek. Renkaan vaihto häslingissä olin painanut vahingossa Garminin lap painiketta, joten ajanottokin meni siinä. Tässä ensimmäinen kolmannes pyöräosuudesta 31,2 km ja 53.40 liikkuva aika, joten ihan kivaa 34,9 km/h vauhtia olin pystynyt pitämään vaikka vauhti tuntuikin omasta mielestä hitaalta (johtuu varmaan siitä kun minut ohitettiin niin monesti).

Renkaan vaihdon jälkeen ajatukset tosi maassa, hyvää tulosta ei ainakaan enää ollut mahdollista tehdä. Renkaan vaihdossa pikku käsipumpulla en ruvennut rehkimään älyttömän pitkään saadakseni kovia rengaspaineita vaan ajattelin että sama pysähtyä pumppaamaan paremmin kun järjestäjien puolesta piti kääntöpaikoilla olla pumppuja (ainakin niin muistelin kisainfossa mainittavan). No Teboilin kohdalla ei mitään pumppuja näkynyt ja taas matka jatkui kiroille eteenpäin.

Heti Teboilin käännöksen jälkeen minut ohitti kolmen hengen ryhmä, jonka perään lyöttäydyin väkisin. Myötätuuli osuudella pysyin hyvin heidän perässä, mutta sivutuuli osuudella jouduin tehdä välillä kovasti töitä että pysyn noin 10 m etäisyydellä ryhmästä. Ajoin siis riskirajoilla jaksamisen suhteen, mutta ajattelin että nyt ei ole enää kuin voitettavaa joten tässä pysytään niin pitkään kuin jaksetaan. Yksin pyöräillessä vauhti olisi kuitenkin ollut huomattavasti hitaampaa. Seuraavalla kääntöpaikalla taas yritin katsella pumppua mutta eipä niitä näkynyt, sitten yritin kyselläkin järjestäjiltä, mutta ei heidän hiljaisista vastauksista saanut selvää, joten niillä paineilla mentiin loppuun ja olisin jäänyt myös hyvästä ryhmästä jos olisin pysähtynyt.

Tällä ryhmällä ohittelimme sitten useampia kilpailijoita ja vauhti oli kohtuullisen hyvä. Välillä hidastui kun vetäjä jäi peesaamaan kiinni saatua kilpailijaa ja välillä sitten tosi kovaa kun keula ajoi seuraavaa selkää kiinni. Jossain 75 kilometrin kohdalla saatiin kiinni järkyttävä ryhmä. Siinä oli ainakin pari U23 junnua ja yksi ikämies. Ajotapa siinä ryhmässä oli jo pelottavaa, ajoivat vähintään kaksi rinnakkain kokoajan ja ihan edelläajavan takapyörässä kiinni. Meidän ryhmä ohitti aluksi tämän loossin, mutta sitten ne alkoivat rynniä meidän ryhmän kärkeen. Ohittivat minuakin vasemmalta ja OIKEALTA. Siinä vaiheessa mulla paloi käämit ja vetäisin keulille ja sainkin hieman rakoa ryhmään. Ei siinä kuitenkaan pitkään mennyt kun ryhmä ajoi kiinni ja taas tulivat useampi rinnakkain ohitse. Silloin päätin että lopun ajan tämän porukan hännillä, pyrin pitämään sen 10 metrin välin seuraavan. Tästäkin oli varmasti paljon hyötyä viimeisellä vastatuuliosuudella. Pyöräosuuden renkaanvaihdon jälkeinen osuus meni 36 km/h vauhtia ja siitä olen aika yllättynyt. Koko pyöräilyyn (n. 94km) meni aikaa 2 h 43 min.

Toinen vaihto olikin sitten aikamoista säätöä. Juoksu urheiluhalliin ja oman vaihtopussin otto meni vielä hyvin, mutta sitten sekoilin urakalla vaihtopussissa olleiden geelien keräilyn ja päähineen kanssa. Myös pyöräilylasien laitto pussiin ei meinannut millään onnistua. No lopulta siitäkin selvisin ja juoksuosuudelle lähdin paljon kaikkia muita samassa ryhmässä pyöräilleiden perässä.

Juoksun alusta lähtien huomasin että tänään tulee vaikea juoksu. Jalat olivat täysin tyhjät. Ensimmäisten kilometrien aikana tuntui että etureidet kramppaavat, mutta toisella juottopaikalla otettu reilu suola-annos auttoi siihen. Ensimmäiset kilometrit lähti noin 5 min/km vauhtia mutta nopeasti hyytyi sinne 5,20-5,30 min/km. Sen jälkeen tuntuikin että olen itse matkustaja ja juoksen vain sen mitä jalat sallivat, sykkeetkin laskivat välillä melkein PK lukemiin. Viimeisillä kilometreillä sentään sain pientä kiriä aikaiseksi, mutta se ei paljon lohduta. Juoksuosuuteen meni aikaa 1h 51 min ja risat päälle.

Olen juoksussa erityisesti pettynyt siihen etten löytänyt kunnon taistelu fiilistä. Olisi pitänyt vähintään kahden kierroksen jälkeen riskillä lähteä kiristämään tahtia. Jotenkin olin jo luovuttanut sen renkaan paikkaus tauon vuoksi ja tämä korostui jouksuosuudella kun tuli ongelmia eteen. Ei sellaisen olisi pitänyt antaa häiritä suoritusta. Seuraavalla kerralla täytyy ottaa itseä niskasta kiinni ja viedä suoritus loppuun parhaansa mukaisesti!

Kiitoksia kaikille kannustajille hyvästä kannustuksesta =) Ei suoritus jäänyt ainakaan kannustuksen puutteesta vajaaksi!

6 kommenttia:

 1. Kovaa menit! Ja huikeen nopee renkaanvaihto sulla. Noin nopeeta vaihtoa pitää jo treenata jonkin verran.

  VastaaPoista
 2. Sinä se vaan paahdoit pyörällä ohi =) Siinä heti ekalla vastatuulipätkällä. Noi mun renkaat on niin "löysät" että ne saa kyllä tosi nopeasti pois ja paikalleen. Toisaalta tänä kesänä on tullut paljon renkaanvaihtoharjoitusta kun turhan monella lenkillä renkaat pohjenneet.

  VastaaPoista
 3. Onneksi olkoon! Multa olisi jäänyt kisa kesken rengasrikon kohdalla.

  Peesikielto ei ilmeisesti koskenut kaikkia ;)(viittaan tuohon U23+ikämies -ryhmään). Olisi mullekin kelvannut peesipaikka vastatuuliosuuksilla ;).

  VastaaPoista
 4. No eipä tuo silti mikään huono aika ole.
  Onneksi olkoon vaan. Sitkeys se lopulta palkitaan. :)

  VastaaPoista
 5. Olenkin monesti miettinyt miten kauan tuhrais kisatäpinöissä renkaanvaihtoon. Tietty co2 patruunalla saa paineet parissa sekunnissa.. patruunoita ei vaan saa kuskailla lentokoneessa, joten Saksassa mullakin oli vain pikkupumppu mukana.

  VastaaPoista
 6. Kiitos. Se ei ollut edes peesaamista vaan ryhmäajoa, ja pelottavaa sellaista TT pyörillä.
  Sinänsä suoritukseen olen tyytyväinen, vähän pettynyt henkiseen vahvuuteen, jäi sellainen fiilis että olis pitänyt hieman taistella kovemmin.
  Toi renkaan vaihto ei mennyt vielä mitenkään täydellisesti. Vähän tuli sählähttyä pikkupumpun irroituksessa pyörästä ja pumpun kiinnittämisessä venttiiliin. Jos veikkaisin niin ehkä siitä co2 patruunalla ja ilman sähläämista saisi ainakin minuutin pois...

  VastaaPoista