tiistai 3. heinäkuuta 2012

Bikefitting

Kävin tänään Nummelassa Probike liikkeessä Simo Saarisen bikefittin sessiossa. Minulla on haaveena ensi syksynä/talvena ostaa TRI pyörä ja jotta varmasti tulisi oikean kokoinen runko ostettua niin päädyin siihen että on järkevään sijoittaa tähän hieman.

Sessio alkoi pienellä lämmön polkemisella ja samalla Simo kyseli kaikki mahdolliset vaivat joita minulla voisi olla alkaen niskasta aina nilkkoihin asti. Niitähän mulla on muutama kertynyt vuosien varrella, mutta ei mitään isompia akuutteja vaivoja tällähetkellä. Alaselkä on minulla se yleinen jumittava tai kipuileva kohta, mutta se pysyy kohtuullisesti kunnossa kun jaksaa pitää keskivartalon lihaksista huolta.

Tämän jälkeen käytiin läpi kropan liikelaajuudet ja liikeradat. Muutamasta paikasta Simo laittoi ylös kulmia kuten lonkan liikkuvuus oli 130 astetta ennen kuin lantio alkoi kääntymään. Nämä mittaukset oli minun kohdalla suurimmilta osin neutraaleja, eli suorilla linjoilla mennään. Simokin tokaisi jossain välissä että vähän tylsän oloinen pöytäkirja tulee kun on vain neutral merkintää =)

Sitten päästiinkin pyörän selkään. Ihan ensimmäiseksi vaihdettiin satula samanlaiseen kuin oma, eli Adamo Racing II. Sen jälkeen säädettiin satulan korkeus alustavasti kohdalleen (ei tarvinnut myöhemmin kuitenkaan enää säätää). Aeroasentoa hakiessa aluksi minun olkapäät väsyivät todella nopeasti, mutta tankoa laskettaessa se helpotti jonkin verran. Osin olkapäiden väsymisessä on todennäköisesti syynä tottumattomuut ajoasentoon sekä vieläkin puutteellinen olkapäiden lihaskunto.  Tämän jälkeen vielä pidennettiin runkoa, joka vähenti alaselästä painetta.

Tankoa ei laskettu ihan maksimi aeroasentoon lähinnä niskassa tulevan tunteen vuoksi, jos olisi laskenut alemmaksi joutuisin jännittämään niskaa jolloin pitkällä matkalla voisi tulla ongelmia. Tämänkin tietysti voi todeta paremmin vasta käytännössä pitkillä lenkeillä.

Lopputuloksena sain raportin jossa stack ja reach mitat sekä paljon muita mittoja. Yksi omasta mielestä merkittävä tieto oli että kammen pituus on minulle oltava maksimissaan 170, mielummin ehkä vielä lyhyempi 167,5.

Tämä oli mielestäni hyvä setti. Nyt voin näillä lähtötiedoilla katsella rauhassa mistä löytyisi edullisesti hyvä ja sopiva pyörä! Vielä kun sellaisen löytäisi edullisesti ;-)

Siinä ajoasento ja siihen liittyvät eri kulmat.

Fittaus"pyörä" lopullisessa setupissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti