torstai 24. helmikuuta 2011

20 km testijuoksu

Eilen oli aika toteuttaa 20 kilometrin testijuoksu Holmenin ohjelman mukaan. Tarkoituksena oli pystyä juoksemaan 20 km matka tavoiteltavaa maraton vauhtia. Olen pitänyt tulevaan Tukholmaan maltillisen tavoitteen, neljän tunnin alittamisen, mutta olen harjoitellut 3.45 aikaan tähtäävästi. Pitää olla reserviä, että tälläkertaa menee varmasti alle neljän tunnin =)

Juoksin testi juoksun sisähallissa 400 metrin kiekkaa ympäri ympäri yhä uudestaan kiertäen. Yhteensä 50 kierrosta. Juoksuvauhti 3.45 maratonilla on 5 min 18 s/km, mikä tarkoittaa 20 kilsan ajaksi noin 1h 46min.

Juoksun ensimmäiset kilometrit lähti oikein kevyen oloisesti liikkeelle ja neljä ensimmäistä kilometriä meni  5 min/km vauhtia. Sykkeetkin alussa oli maltillisesti 150 kieppeillä. Juoksuvauhti oli siis nopeampaa mitä tavoitteena, mutta päätin antaa mennä kun hyvältä tuntuu ja sykkeet pysyy alhaalla.
Seitsemän ja yhdentoista kilometrin väliin tuli hetkeksi huonompi vaihe juoksuun. Juoksu hidastui hieman (noin 10 s/km), askel jäykistyi ja lantio meinasi taas päästä putoamaan alas, sekä minulle perinteinen ongelma pohkeiden jäykkyys ilmoitteli olemassaoloaan.
Keskityin taas enemmän juoksuasentoon ja riittävän tiheään askelnopeuteen ja juoksu aloi taas tuntua paremmalta. Juoksuvauhti nopeutui taas aloitusvauhtiin ja samalla sykkeet nousi noin 155 paikkeille.
Kolmetoista kilometriä juostua alkoi ympyrän kiertäminen henkisesti puuduttamaan ikävästi ja oli hieman vaikea pitää riittävää keskittymistä juoksuun. Lisäksi uudehkot lenkkarit ei ilmeisesti ole muotoutunut jalkaan täysin, koska aloin huomata oikeaan jalkaan muodostuvan rakkulan.
Onneksi tässä vaiheessa sain seurakaverista seuraa loppujuoksun ajaksi. Toffe oli kiertämässä myös hallia ja suorittamassa VK harjoitusta samaan aikaan. Viimeisen kuuden kilometrin ajan juostiin yhdessä ja loppu meni oikein kivasti. Jalkojen jäykkyyttä ja muodostuvia rakkuloita ei ajattele läheskään niin paljoa kaverin kanssa juostessa kuin yksin, joten kiitti Toffe juoksuseurasta! Juoksuvauhtikin pysyi lopussa hyvin 5 min/km (välillä taisi mennä hieman nopeamminkin) ja sykkeet samalla nousi 160 paikkeille.

Loppuaika oli 1 h 41 min, eli reilusti nopeammin kuin tavoite :-) Juoksu kulkee siis oikein hyvin ja vuodentakaiseen tilanteeseen nähden merkittävä parannus. Viime vuonna tässä vaiheessa hyvä jos olisi 6 min/km jaksanut 20 km juosta =) Kaikin puolin oli mukava huomata, että oikeaan suuntaan on menty ja turhaan ei ole harjoiteltu. Nyt alkaa sitten viikottaiset pitkät juoksulenkit ja lisäksi kevään kuluessa vauhtikestävyys lenkit alkaa tulla voimakkaammin mukaan ohjelmaan.

Juoksu antoi uutta intoa harjoitteluun, kunhan parantelen jalkapohjan rakkulat ensiksi =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti