maanantai 22. heinäkuuta 2013

Finntriathlon 2013

Vihdoin viisi tuntia alittui =) Loppuaika 4:46:32.
Kolmas kerta toden sanoo vai miten se menikään...

Aluksi todettava yleisesti, että hieno kisa, hyvin toimivat järjestelyt ja oikein loistava kannustus! Mukava oli olla kisaamassa Joroisilla tänävuonna. Paljon puhuttu peesivalvonta toimi mielestäni tänä vuonna hyvin ja useat moottoripyörät hajoittivat pahimmat ryhmän. Mitään sakkoja en nähnyt annettavan ja valvojat olivat enemmän opastuslinjalla, mutta mielestäni tämäkin toimi hyvin.

Oma kisa meni uintia lukuunottamatta hyvin ja aikaan olen oikein tyytyväinen ja varsinkin sijoitus omassa sarjassa (8.) oli positiivinen yllätys!

Uinti 34:10 oli pettymys.
Lähtöajat olivat porrastettu 3 minuutin välein ja oma lähtö oli 10.12. Verytttely uintia en tehnyt koska vedestä piti olla pois jo 9.45 jolloin veryttelyn jälkeen olisi pitänyt melkein puoli tuntia odotella lähtöä (tässä yksi parannuskohde ensi vuodeksi). Uinnin lähdössä sitten verryttelyn puute kostautui, kun kädet menivät ensimmäisen 100m painin jälkeen hapoille. Jouduin alussa muutaman kilpailijan puristukseen enkä saanut ollenkaan rentoa rytmiä päälle, molemmilla sivuilla kaverin tuppasi hieman kiilaamaan ja otin muutaman osuman ja takana joku kolkutteli jalkoja kokoajan. Kun kädet meni hapoille, ei auttanut kun nostaa selkä ylös ja antaa muiden mennä ohi.
Tämän jälkeen oli hyvin tilaa uida, mutta sitten tuli yllätys numero kaksi: Aallokko! Tähän aallokkoon en löytänyt rytmiä ollenkaan ja sitten vetäisin pariin otteeseen huolella vettä keuhkoon. Sitten ei auttanut kuin käätyä uimaan selkää ja yskiä samalla vettä keuhkoista. Ensimmäisestä 900 metristä tuli uitui varmaankin puolet selkää ja aina kun yritin krooliin siirtyä tuntui etten millään löydä hyvää rytmiä ja hengitystekniikkaa.
No lopulta kun käännyttiin takaisin päin ja aallot tulivat enemmän vastaan niin sain uinnista rytmin kiinni ja sitten sain ajoittain aika hyvänkin vedon päälle. Tässä vaiheessa ohittelin paljon muita uimareita mikä toi hieman parempaa fiilistä uintiin. Loppu tuli sitten ihan hyvin.

Hidas T1 4:40
Puin ensimäisessä vaihdossa päälle sukat, irtohihat ja tuuliliivin. Olin päättänyt jo ennen kisaa, että täällä ei ole vara sairastua, koska kauden päätavoite on neljän viikon päästä. No tuuliliivi oli todennäköisesti turha, koska sadetta ei tullut, mutta sanontoja tänään harrastaessa voi todeta vain, että "ei vara venettä kaada" =)

Pyörä 2.22.17, positiivinen yllätys.
Pyörän alun otin varovasti, kun sykkeetkin vaikutti olevan korkealla ja vatsassa tuntui nielty järvivesi hieman pahalta. Oli lähellä ettei tarvinnut oksentaa, muutama röyhtäisy kuitenkin auttoi asiaan. Ensimmäisen 10 km seurailin sykettä ja pyrin polkemaan rennosti. Teboilin käännöksessä huomasin, että Tero menee noin minuutin edessä, mietin että näinköhän saisin hänet kiinni. Noin kolmen kilsan kohdalla meni Esa ohitseni ja siihen peesiin en lähtenyt mukaan, kun vauhtieroa oli hieman liikaa. Tämä saattoi olla pieni virhe, koska tästä syystä en päässyt myöhemmin edessä kulkevaan ryhmään mukaan.
10 km jälkeen sykkeet olivat laskenyt ja Rantasalmen suuntaan laskuvoittoisella osuudella sain hyvän olon pyöräilyyn päälle. Ohittelin paljon porukkaa ja tunne oli aika rento. Noin 30 kilometrin kohdalla ensimmäisen kerran vasen jalka muistutti olemassaolosta. Vasemman jalan takareisi ja pakara hieman puutui samaan tapaan kuin tiistaisessa treenissä. Passailin hieman ylämäissä ja vasen jalkakin tuntui lopettava oireilut (tai sitten puutui niin että tunto hävisi).
Varkauden suuntaan mentäessä viimeisesä ylämäessä meni joku ohitseni ja lähtin siihen peesiin mukaan (pyrin pitämään vähintään sen 10 metriä). Häntä peesailin sitten myötätuuli osuuden Joroisille asti, eli noin 10 kilometriä. Joroisien käännöksessä huomasin että edessä menevä ryhmä oli alle puoli minuuttia edellä. Käännöksen jälkeen siirryin taas vetämään ja yritin saada edellä kulkenutta ryhmää kiinni, kuitenkin ryhmä joko kiristi vauhtia tai oma vauhti hyytyi, joten ryhmä rupesi loittonemaan tasaisesti.
Loppuosuudella 70-90 km välillä kävi yksi kaveri muutaman kilometrin vetämässä,  mutta hän polki ylämäkiin sen verran hitaan tuntuisesti, että siirryin takaisin vetämään. Viimeiselle 10 km myötätuuli osuudella käännyttäessä huomasin, että vedin näköjään jonkin moista porukkaa (ehkä 5-7) perässäni.
Viimeisellä 10 km osuudella pyöritin tasaisen rennosto ja yritin tankata hieman juomaa juoksua varten. Yksi ryhmästä spurttasi ohitseni enkä lähtenyt hänen mukaan vaan poljin omaa vauhtia ja takana olevat näyttivat myös tipahtaneen minun kyydistä.

T2, pientä säätöä.
Toisessa vaihdossa ensiksi sekoilin pyörän telineeseen laitoin kanssa kun menin oman numerosarjan telineen ohi ja jouduin palaamaan takasinpäin. Lisäksi vaihtopussin kanssa sekoilin ja en löytänyt heti omaa pussiani. Muuten vaihto meni ihan hyvin.

Juoksu 1:41:34, mukava tasainen veto
Ihan juoksun alussa vasemman jalan takareisi ja pakara meinasi krampata. Otin ensimmäisen ylämäen varovasti ja kramppailin oireet hävisi. Jalat tuntuivat kuitenkin aika väsyneiltä ja ylämäkiosuudet oli vaikeita. Pystyin kuitenkin pitämään aika mukavan juoksurytmin päällä ja vauhti näytti pysyvä muutamaa kilometria lukuunottamatta alle 5 min/km. Noin kolmen kilsan kohdalla vasemman jalan taive ilmoitteli olemassaolosta ja tässä vaiheessa päätin ottaa suolatabletin ja buranan.
Juoksusta ei oikeastaan voi sanoa muuta kuin että pystyin tekemään tasaisesti omalla vauhdillani töitä ja mitään hyytymisiä ei oikeastaan tullut. Juomapaikoilla hörppäsin vain hiukan urheilujuomaa tai vettä ja jalkoihin kaadoin jokaisella paikalla kylmää vettä, koska se tuntui helpottavan polvitaivetta.
Noin kolme kilometriä ennen maalia katsoin kokonaisaikaa ja rupesin laskemaan, että ehtiikö vielä 4:45 aikaan, mutta se olisi vaatinut liian suurta nopeuden lisäystä, joten jatkoin omaa tasaista vauhtia. Viimeisellä puolellatoista kilometrillä kiihdytin hieman vauhtia, jotta ehtisin alle 4:47 aikaan. Lopussakin juoksu tuntui hyvältä eikä pieni vauhdin lisäys tuntunut pahalta. Maalisuoralla kuuluttaja kertoi että sijoitus oman ryhmän 8. ja tämä oli erittäin positiivinen yllätys. Maalissa olin oikein tyytyväinen päivän suoritukseen, vaikka hieman uintiosuus harmittikin takaraivossa =)

Kaiken kaikiaan oikein mukava kilpailu Joroisilla. Ensi vuonna en Finntriathloniin osallistu Itävällan IM kisan läheisyyden vuoksi, mutta parin vuoden päästä voisi kisakalenteriin tämän laittaa. Ehkä silloin voisi miettiä jopa sijoitustavoitteita kun hieman juoksukuntoa kehittäisi paremmaksi ;)

6 kommenttia:

 1. Mahtavaa suorittamista! Onnittelut ennätyksestä!

  Itselläni tuo uinnin aallokko ei vielä toisella kolmanneksella niin häirinnyt, mutta mulla sitten taas tuo viimeinen kolmannes tuntui kaikkein pahimmalta. Välillä sai "aaltojen kanssa" hyvän rytmin, mutta välillä tuntui menevän ihan pärskesekoiluksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Näköjään olisi hyvä treenata välillä kovemmassakin aallokossa uintia. Yleensä kun uin pienissä järvissä niin olosuhteet on lähempänä allasta kuin avovetta. Jatkossa mentävä sit myrskylläkin uimaan =)

   Poista
 2. Onneksi olkoon viiden tunnin alituksesta!

  VastaaPoista
 3. Onneksi olkoon, selvä tavoitteen alittaminen! Lupailee hyvää tulevaan kisaan myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti.
   Joroisien kisasta sain täydelle matkalle ainakin roiman annoksen itseluottamusta jos ei muuta =) Onhan se täysi matka sen verran paljon pitempi että on yrittävä muistaa aloittaa rauhallisesti.

   Poista