maanantai 3. lokakuuta 2011

Olan kuntoutus vaihe 3

Tänään sain käden kantositeen pois ja samalla alkoi uusi jakso fysioterapiassa. Nyt on tarkoitus alkaa hakemaan lisää liikelaajuutta ja kehittää edelleen lihaksistoa. Olkapää on tällähetkellä todella heikko ja kaikki voimakkaammat olkalihasten jännittämiset aiheuttaa kipua. En esim. pysty kättä nostamaan eteenpäin juuri ollenkaan (ehkä noi 20 astetta). Fysioterapiaa seuraavien viikkojen aikana on tarkoitus käydä lähes viikoittain, jotta kuntoutumista voidaan seurata riittävän tiiviisti ja muuttaa ohjelmaa tarvittaessa. Kuntoutuminen on kuulumma lähtenyt hyvin käyntiin ja kudokset on palautunut leikkauksesta hyvin.

Nyt viidennellä viikolla ohjelmaan kuuluu: olkanivelen ja lapaluun asennon hallinnan harjoitus (olkapään liikeharjoitus), isometrinen lihasharjoitus (vanha tuttu liike edellisiltä viikoilta), pari liikelaajuutta kehittävää harjoitusta, selin maaten käden nostoa pään suuntaan niin pitkälle kuin kipu sallii (toisella kädellä avustaen), sekä ulkokiertoa harjoitetaan istualteen kädet 90 asteen kulmalla keppiä avuksi käyttäen viedään kättä ulkokiertoon (aloitetaan pienestä liikeradasta ja lisätään olkapään salliessa).
Lisäksi edelleen mukana heiluriharjoitus olkapään rentouttavana harjoituksena.

Mukavana asiana tuli mukaan nyt se, että sain luvan käydä kuntosalilla jalkoja reenaa, sekä harrastaa olkapäätä rasittamatonta aerobista liikuntaa. Huomenna siis meikä painuu salille ja aloitan jalkojen totuttaminen punttiharjoitteluun. Totuttelun jälkeen (talven aikana) ajattelin tehdä jalkoihin kunnon kestävyysvoimajakson ja sen jälkeen maksimivoimajakson. Tällä kuurilla on tarkoitus parantaa pyöräilyn lihaskestävyyttä ja voimaa. Pitää miettiä mitkä liikkeet palvelevat parhaiten pyöräilyä (kyykky, askelkyykyt, prässi) voi heittää vinkkejä jos hyviä liikkeitä tietää!
Myös keskivartaloa saa harjoittaa, kunhan pitää liikkeet rauhallisina, ettei äkkinäiset liikkeet aiheuta kipua.

Aerobisena liikuntana aloitan nyt pyöräilyn trainerilla. Pääsen vihdoinkin kasaamaan trainerini ja testaamaan miten tylsää sillä treenaaminen voi olla. Paljon olen lukenut juttuja kuinka puuduttavaa hommaa se onkaan. No mulla on kokemusta jonkin verran puuduttavista harjoituksista, kuten kolme tuntia vuokatin hiihtoputkessa peruskestävyyttä tai kaksi tuntia 400 metrin sisäradan kiertoa. Tuon tyyppisiä harjoitteita tosiaan ei pysty kovin usein tekemään, mielenterveydelle vaarallista =)

Ikävänä asiana tänään kävi selväksi, ettei tällä olkapäällä ihan heti uimaan pääse. Jos kevyttä uintia pääsen Joulukuussa tekemään niin hyvä. Täytyy kuitenkin kaikkessa harjoittelussa edetä maltilla ja nopeinta mahdollista kuntoutumista ajatellen.


1 kommentti:

  1. Haastava kuntoutusprojekti sulla tossa olkapäässä. Tsemppiä sen paranteluun ja muihin treeneihin!

    VastaaPoista