sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Mietintää ensikaudesta ja tavoitteista

Sairaslomalla ollessa olen ehtinyt paljon miettimään mitä tavoitteita ensi vuodelle asettaisin ja minkälaisia tähtäimiä pitemmälle tulevaisuuteen on hyvä asettaa. Ensivuoden tavoitteissa on paljon kysymysmerkkejä, mutta lähden sillä ajatuksella, että olkapää paranee hyvin ja pääsen vuodenvaihteen jälkeen pikkuhiljaa harjoittelun makuun. Mielestäni on tärkeä ajatella positiivisesti tulevaisuutta, jos huonosti käy ja olkapäästä tulee pidempi vaiva, mietin asiat sitten uudelleen eri lähtökohdista.

Harjoituksellisesti tulen ensivuonna painottamaan omien heikkouksien parantamiseen, sekä tekniikoiden ja taloudellisuuden hiomiseen. Omasta mielestä tärkeimpiä kehityskohteita on: pyöräilyn kestävyys ja -lihaskunto, yleinenlihaskunto ja voima, pyörätekniikka ja juoksutekniikka. Näiden lisäksi ajatuksena on pidentää pyörä- ja uinti harjoituksia, eli peruskestävyys pohjaa niistä lajeista.

Suorituksellisia tavoitteita ensikaudella on: Joroisen puolimatka alle 5 tuntia, puolimaraton alle 1 h 38 min, Kisko triathlon alle 2 h 35 min,  10 km tempo alle 16 min 30 s. Näiden lukemien saavuttaminen ei ole mikään itsetarkoitus, vaan lähinnä asettaakseni suuntaviivat  kehittymiselle. Jos näistä tavoitteista ei joku toteudu en siitä ota mitään paineita. Tärkeämpänä pidän omaa tuntemusta kunnon kehittymisestä, kuin tiettyä aikaa tietyssä kisassa. Yksittäisissä kisoissa on muutenkin monia vaikuttavia tekijöitä, joihin ei välttämättä voi itse vaikutta kuten sää, välinevauriot yms.
Näiden lisäksi katselimme kaverin kanssa yhtä mielenkiintoista ylämäkimaratonia (Jungfrau-maraton), johon mietimme vakavasti osallistumista. Tällä tavoitteella saisi riittävästi intoa juoksun mäkiharjoitteluun =)

Harjoittelu tulee painottumaan määrällisesti peruskestävyyteen (lihaskestävyyden ja lajivoiman parantaminen ei vaadi niin paljoa aikaa). Tehoja teen lähinnä harjoitusten vaihtelevuuden vuoksi, sekä kisailujen merkeissä. Jonkin verran keväällä tulen tekemään kovempia harjoituksia, mutta hyvin maltillisessa määrin. Tehoja ei ole mielestäni vielä järkevää lisätä paljoa, ei ennen kuin peruskestävyys, lihaskestävyys ja lajivoimat ovat riittävillä tasoilla.

Pitemmällä aikajänteellä on tavoitteena yksinkertaisesti suorittaa Ironman täysi matka. Pienenä unelmana on, että pystyisin sen toteuttamaan jo kesällä 2013, jolloin täytän 35 vuotta. Ensi kevään ja kesän aikana selviää onko se mahdollista, vai onko järkevämpää siirtää sitä seuraaviin vuosiin.
Ensivuonna harjoittelussa näkyy myös jonkin verran tämä tavoiteasettelu. Peruskestävyyspohjaa pyrin luomaan riittävän korkealle, jotta se kestää tarvittaessa vuoden päästä alkavan ironmanille harjoittelun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti