tiistai 26. heinäkuuta 2011

Joroinen 2011

Kirjoittelen vasta nyt raporttia Joroisen kisasta.
Olin reilun viikon pohjoisessa reissussa, niin siellä ei ollut mukana läppäreita jne.

Aamu ja kisavalmistelut:
Herätys heti klo 4.15 =)
Yövyin isäni luona Vaiviossa, josta on noin 1,5 tunnin ajomatka Joroiselle.
Herättyä söin tuhdin normaalin aamupalan, mysliä, jugurttia, mehua, ruisleipää. Sekoittelin vielä 0,5 l pullon tankkausjuoman, jonka join ajomatkalla Joroisille. Aamulla olo oli yllättävän hyvä, pirteä ja kevyt.
Kysymysmerkkejä kisaan oli alaselän jäykkyys ja olkapään kesto uinnissa. Lievää pohdintaa aiheutti myös sää, joka oli kokomatkan Joroisilla sateinen, mutta onneksi sade loppui hyvissä ajoin ennen starttia.
Joroisille savuttuani auto parkkiin, jouksukamat urheilutalolle, rauhassa pyörän renkaiden paineet kuntoon ja viimeiset tarkistukset, tavarat mukaan ja pyörällä siirtyminen startti alueelle.
Lähtöalueella pyörä numeroituun paikkaan ja sitten olikin reilusti aikaa odotella lähtöä.
Onneksi lähtöalueella oli paljon seurakavareita joiden kanssa jutellen aika meni tosi nopeasti ja olikin jo aika pukea märkä puku päälle ja käydä suorittamassa lyhyt uinti veryttely/kokeilu.

Uintiosuus:
Asetuin kuntosarjalaisten lähdössä toiseen riviin, ajatuksena että pystyisi välttyä suurimmalta ruuhkalta. No toisinhan siinä tietysti kävi. SM sarjalaiset lähti vesirajasta ja me kuntosarjalaiset parikymmentä metriä rannalta. No siitä rannalta sai sen verran kovan vauhdin vesirajaan, että oltiin suoraan SM sarjalaisten selässä ja seuraavat rivit kuntosarjalaisia tietysi meidän selässä.
Tästä alkoi sitten minun taisteluni, ensimmäiset kymmenet metrit jouduin uimaan käytännössä "tarzan" uintia, koska en uskaltanut vasemmalla kädellä sellaisessa ruuhkassa normaalisti uida. No sitten olinkin jo heti alkuun täysin hapoilla ja alkoi paniikki iskeä päälle. Happi tuntui loppuvan ja vaikka välillä löytyi vapaa uintirako en päässyt rytmiin koska en saanut naamaa laitettua veden alle, kun täytyi kokoajan päästä hengittämään, eli oli hyperventilointia päällä. Epätoivo alkoi jo vallata mielen, että näinköhän tästä selvitään. Ei siinä auttanut sitten kuin uida rintaa ja selkää niin pitkään, että alkoi hengitys tasaantua.

Tämän jälkeen oltiin ekalla kääntöpaikalla ja sitten siirryin kokonaan oikeaan reunaan (ulkoreuna). Siellä pääsin uimaan omaan rytmiin ja alkoi saada aika hyvää tuntumaa uintiin. Puolessa välissä uintia vielä, joku sitkeä tyyppi halusi väkisin uida selkääni. Kolmekertaa ui mun päälle vasemmalta takaa ja sitten päätin jarruttaa ja antaa tyypin mennä ohi (vedin sitten vasemmalta hänestä ohi).

Viimeinen suora menikin sitten tuntuman mukaan jo ihan mallikkaasti ja sain käsiini jo hieman sellaista tunnetta että tuntuu jo työltä =) Loppuaika uintiin oli 32.42. No pari minuttia jäin alunperin ajattelemastani ideaalisesta huippuajasta, alkumatkaan nähden siis täytyy olla tyytyväinen.

Pyöräily:
Ensimmäiset 10km hain rytmiä pyöritykseen ja hyvää fiilistä, sekä tankkasin pari geeliä uinnin energioiden korvaamiseksi. Ensimmäisellä kierroksella jalat tuntuivat jostain syystä tosi raskailta ja pakarat olivat aika väsyneet. Kuitenkin toisella kierroksella alkoi tuntua jo huomattavasti paremmalta. Toisen kierroksen lopussa lisäsin selkeästi vauhtia ja kolmannen kierroksen ekan puoliskon menin suhteellisen reippaasti. Viimeisen 10 kilometriä sitten himmailin, jotta juoksu lähtisi rennommin käyntiin.

Pyöräosuus yleisesti oli ajoittain todella ruuhkanen. Pyrin itse pitämään ainakin sen 8 metriä edelliseen, mutta välillä se oli mahdotonta, kun takaa tärähti sellainen ryhmä eteen jonka johdosta olisi pitänyt ruveta kunnolla jarruttelee. Onneksi järjestäjät hajoittivat näitä ryhmiä minkä pystyivät.

Pyöräosuudella nopeudesta tai ajasta mulla ei ollut mitään käsitystä. Olin ennen kisaa päättänyt, että täällä en seuraa mitään kelloa tai nopeutta, vaan vedän täysin tuntuman mukaan. Pyöräosuuden aika minulla oli 2.40.39, joka sisältää molemmat vaihdot. Tämä aika oli jotain mitä en osannut odottaa. Alun perin ajattelin, että jos kolmen tunnin ali pääsen vaihtoineen niin hyvä on, tähän aikaan olen enemmän kuin tyytyväinen =)

Juoksu:
Juokseminen tuntui alusta lähtien yllättävän hyvältä. Takareidet olivat kyllä jo ensimmäisiltä kilometreilta jäykät, mutta ei haitannut juoksemista. Ensimmäisillä kilometreilla aloin taivaltaa juoksua toisen kilpailijan kanssa samaa vauhtia (harmittaa kun ei tullut kysyttyä nimeä). Hänellä oli kello ja sen mukaan taivalsimme ensimmäisen 10 km alle 50 min. Tähänkin vauhtiin olin hämmästynyt, alle 5min/km vauhtia, eikä se niin pahalta tuntunut.

No sitten kahden kierroksen jälkeen alkoikin Triathlonin olemus nostaa päätään, vasemman jalan polvitaipeen, sekä lonkan sivuun alkoi särkeä voimistuvasti. Sellaista niveleen kohdistuvaan ikävää pistävää kipua. Yritin hakea hyvää juoksuasentoa, mutta kipu lisääntyi kokoajan, joten ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin hidastaa vauhtia. Energiatason puolesta olisin voinut hieman kovempaa juosta.
Olen itse ajatellut jälkeenpäin, että vasemman jalan kipu johtui todennäköisesti liian väsyneistä takareisista, jotka väsytin pyöräosuudella. Eli pyöräilyn lihaskunto ei ole riittävän hyvä.

No viimeinen kierros menikin sitten jo ihan köpöttely vauhtia, ja porukkaa meni ohi niin paljon, että meinasi ruveta ihan harmittamaan. Kilometrit kuitenkin vähenivät kokoajan ja loppu alkoi häämöttää pikkuhiljaa.
Mitään loppukiriäkään ei pystynyt sillä jalalla tekemään. Juoksun osuusaika oli 1.52.04, hyvin lähellä alunperin miettimääni 1.50 aikaa.

Kokonaisaika 5.05.26!

Aikaan olen kyllä todella tyytyväinen.
Ensimmäinen puolikas triathlon ja lähelle 5 tunnin aikaa. Jotain on täytynyt tehdä kevään mittaan oikein kun näinkin hyvin kulki.

Jälkeenpäin olen erityisen tyytyväinen pyöräilyosuuteen. Pyöräilyä olen harjoitellut vielä niin vähän, joten siinä on paljon varaa kehittyä. Erityisesti lihaskestävyyden osalta.
Uintiin olen hieman pettynyt, siitä pystyy paremmalla alkuosuudella nipistää jonkinverran. Uinti on kuitenkin yleisesti kohtuu hyvällä tasolla.
Juoksun loppu myös hieman harmittaa. Kun se niin hienosti kulki vielä puoleen väliin, niin eihän täysin tyytyväinen juoksu osuuteen voi olla. Myöskään en saanut henkisesti sellaista tsemppiä päällem jonka sain maratonilla. Ehkä tämä johtui lähinnä siitä, ettei ollut osannut tarkalleen odottaa mitä kisa tuo tullessaan ja henkien lataus oli sen mukainen. Kisaan lähdin sellaisilla ajatuksilla, että katsotaan mitä matka tuo tullessaan.

Kaiken kaikkiaan upea kokemus ja ei voi muuta sanoa kuin, että toivottavasti vielä monta triahtlon kisaa edessä =)

Onnittelut vielä kaikille muillekin kilpailijoille hienoista suorituksista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti