tiistai 3. toukokuuta 2016

Akilesvaivaa ja kuntouttamista

Vasemman jalan akilesjänne kipeytyi reilu kolme viikkoa sitten. Tarkalleen 9.4 illalla. Sen jälkeen en ole juokssut ollenkaan. Lähtötilanne oli että ensimmäiset kaksi päivää akiles oli niin kipeä että ei juuri kävellä pystynyt, nyt kolmen viikon kohdalla kävely sujuu ilman kivun tuntemuksia ja jumppaa pystyy tekemään, mutta yhtään juoksuaskelta ei vielä pysty tekemään.

Kävin viimeviikon tiistaina ortopedilla (Tapio Kallio) näyttämässä koipeani ja hän totesi että jänteessä ei ole repeämää tms vauriota. Hän lähti siitä, että syy kipeytymiselle täytyy selvittää, ennen kuin mitään piikkiä tai puukkoa jalalle näytettäisi. Hänen mukaan vasen kantapää "kippaa" jotenkin ja antoi lähetteen fyssarille ja pohjallisien tekemiseen. Jos tilanne ei parane niin sitten täytyy piikittää tai puukottaa (toivotaan ettei tarvitse).

Eilen kävin sitten fysioterapeutilla (Juha Holttinen) ja muutamia asioita löytyikin vasemmasta jalasta. Liike on rajoittuneempi kuin oikean jalan liike kun sääriä taivuttaa eteenpäin. Vasemman jalan ukkovarvas ei tue askelta samalla tavalla kuin oikeassa, joka todennäköisesti aiheuttaa kiertoa jalkaan sekä jalan "kaari" ns romahtaa. Molempien jalkojen nivelsiteet ovat myös erittäin löysät (tämä oli tiedossa).

No teimme saman tien uudet pohjalliset joissa vasemman jalan osalta on tukea paljon enemmän. Kolmessa vuodessa pohjalliset on mukavasti ohentuneet joten nämä todennäköisesti mahtuu ongelmitta kaikkiin kenkiin. Lisäksi kävimme muutamia kuntoutusliikkeitä lävitse joita aloitan kotona tekemään joka päivä. Eksentrinen pohjeliike portailla ja staattista voimaa myös sekä tasapainolautailua. Tasapainolauta auttaa myös vahvistamaan koko nilkan alueen lihaksia, jotka sitten tukevat nilkkaa löysien nivelsiteiden sijaan =)

Lisäksi lääkärin määräyksestä voitelen voltarenia pari kertaa päivässä akilekseen sekä kylmäpussia pidän niin usein kuin vain ehdin.

Toukokuun lopussa on seuraava kontrolli aika fyssarille ja silloin toivottavasti tilanne huomattavasti edistynyt.

Tässä alla pari kuvaa uusista pohjallisista.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti