tiistai 20. syyskuuta 2011

Fysioterapia osa 2

Sairaslomalla näyttää päivät vierähtävän yllättävänkin nopeasti. Edellisestä kirjoituksesta on ehtinyt vierähtää jo reilu viikko. Viime viikko meni jo aika hyvin. Kipuja ei paljoa ollut, lähinnä öisin kolotteli ja särki. Pahimmat päänsäryt aiheutti niskojen jumittaminen. Kipulääkkeiden syönnin lopetin ekan viikon jälkeen. Joitain yksittäisiä tabuja olen kuitenkin ottanut nukkumaan mennessä, jotta saisi nukuttua paremmin.

Eilen tuli kaksi viikkoa leikkauksesta ja olin fysioterateutin vastaanotolla. Käytiin läpi tilanne missä mennään ja uutta ohjelmaa seuraavalle kahdelle viikolle. Olkapään tilanne on ihan ok. Hartia taso ja linja on suht symmetrinen oikean kanssa. Mikä on hyvä juttu, etten alitajuisesti kallistu terveen olkapään puolelle.

Seuraavan kahden viikon harjoitteet painottuu olkalihasten aktivointiin ja isometrisiin lihasharjoitteisiin. Isometriset lihasharjoitteet tarkoittaa käytännössä sitä, että lihasta jännitetään ilman lihasta supistavaa liikettä (mun tapauksessa siis olkavarsi ei liiku). Teen liikkeet siten, että joko toisella kädellä pidän ranteesta kiinni ja sitä vasten staattisia muutaman sekunnin pitoja eri suuntiin, sekä myös seinää vasten seisoen olan sivulle nosto.

Olkapään liikkeen aktivointia ylläpitävänä harjoitteena mukana on edelleen olkapään heiluttelu/pyöritys roikunnassa. Uutena liikelaajuutta edistävänä liikkeenä tuli seraavanlainen liike: selin makuulla, lapaluu alustaa vasten ja hartia rentona, olkavarsi noi 90 asteen kulmassa (kulmaa voi vaihdella), tästä sitten toisen käden avustuksella kättä nostetaan max tuntemukseen (eli kun tuntuu vetoa tai kipua). Pidetään siinä muutama sekuntti ja 5-7 toistoa.

Viikon päästä saa sitten aloittaa vielä yhden ulkokierto liikkeen, mutta siitä myöhemmin lisää.

Tilasin eilen nettikaupasta trainerin, jolla toivon pääseväni polkemaan/kuntoilemaan mahdollisimman pikaisesti.
Tässä olen nyt pari viikkoa olut ilman reeniä jä hieman alkaa olla levoton olo, että jotain olisi tehtävä. Täytyy nyt kuitenkin pitää maltti etten vaaranna olkapään paranemista. Eli pari viikkoa vielä ainakin hyvin kevyesti kävely linjalla.

Kahden viikon päästä on seuraava fysioterapeutin tapaaminen ja silloin saan myös kantositeen pois. Alan olla siihen jo nyt aika kypsä. Varsinkin öisin hyvän asennon löytäminen kantositeen kanssa tuntuu välillä mahdottomalta tehtävältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti