tiistai 6. syyskuuta 2011

Leikkaus ja ensimmäinen yö

Leikkausaika oli heti aamusta, joten osastolla ei tarvinnut turhia odotella. Perus kyselyt hoitajilta ja anestesialääkäriltä. Sitten jo leikkaussaliin ja nukutusaine suoneen.
Heräilin kolmen tunnin jälkeen. Lievää huimausta jonkin aikaa, mutta onneksi ei mitään ihmeellisempää pahoinvointia.

Sain vähän ruokaa ja hoito-ohjeita ensimmäisille päiville. Sitten lääkäri tuli käymään ja keskusteltiin operaatiosta. Vaurio olkapäässä oli paljon laajempi kuin MRI kuvasta oli päätelty. Labrum (nivelkuoppa) oli vaurioitunut edestä puolen kierroksen matalta (klo 19-13), sekä SLAP vaurio. No kiinnikkeitä oli laittettu neljä kappaletta. Jänteet olivat kuulumma hyvan näköiset ja leikkaus sujui hyvin, niin siltä osin ei ole estettä olkapään parantumisessa normaaliksi tai lähes normaaliksi.

Laajemman operoinnin vuoksi sairasloma ja kuntoutuminen tulee olemaan pidempi kuin olin arvellut. Sairaslomaa määrättin kuusi viikkoa ja neljä viikkoa käsi kantositeessä. Kahdeksan viikon päästä aika jälkitarkastukseen. Kahden viikonpäästä fysioterapeutin aika jonka jälkeen alkaa asteittainen kuntoutus. Nyt ensimmäiset kaksi viikkoa teen hyvin rauhallisia olkapään ja kyynärvarren liikkeitä, sekä sormipuristuksia. Täytyy pitää vaan maltti nyt alussa etten rasita liikaa. Toistan itselle että liika intoilu kostautuu. Kivun rajoissa ja ohjeiden mukaisia kertoja toteuttaen mennään.

Ensimmäinen ilta ja yö meni ajoittain aika kovissa kivuissa, sekä pahanolon aaltoilua sietäen. Välillä tuntui että huimaa ja lentää laatta. No sain kuitenkin nukuttua muutaman tunnin yön aikana ja olo nyt ihan kohtuu virkeä.
Tänään alkaa siis ensimmäiset puristelu liikkeet, joiden tarkoitus on aktivoida yläraajan aineen vaihduntaa.

Kylmägeelipussia pidän myös vähän väliä vähentämään turvotusta.

Tästä se toipuminen lähtee!
5 kpl tähystys reikiä.

4 kommenttia:

 1. Huh! Nyt vaan malttia toipumiseen. Voin vaan kuvitella, että on hankalaa vuoden ikäisen muksun kanssa. Vaikka kuntoutus vie aikaa, on lähtötilanteesi (kait?) parempi kuin alkuvuodesta ajattelit sen tähän aikaan olevan. Ainakin kun tuloksiasi katsoo!

  Onko sinulla Harri kotona traineri? Fillaritreeniä pääsisit pian tekemään!

  VastaaPoista
 2. Kuntopohja on hyvällä mallilla, joten ei parane hätäillä käden kanssa. Kunto tulee laskemaan, mutta kun pohjat on kunnossa, on helpompi lähteä talvella uutta perusharjoittelua tekemään.

  Kyllä tässä taas vaimon jaksamista koetellaan tämän 4 viikkoisen ajan ainakin, jolloin en kättä pysty käyttämään. Muksun kanssa tosiaan riittää puuhaa. Onneksi on pari mummoa ja sisko lähellä jotka voivat auttaa hoidossa.
  Trainerin hankinta on ollut mielessä ja varmasti tulee tarpeeseen kunhan pystyy pyöräilee.

  VastaaPoista
 3. Rajun näköinen käsi! On tässä onneksi aikaa toipua ennen ensi kautta. Tsemppiä ja malttia!

  VastaaPoista