tiistai 25. tammikuuta 2011

Lepopäivän tutkimuksia

Lepopäivänä on aikaa tutkiskella mitä kaikkea uutta netin ihmeellisestä maailmasta löytää. Nyt kun alkaa lihakset olla palautunut viimeviikon harjoittelusta googlailin mistäs nämä monen päivän lihaskivut johtuukaan ja kuinka niistä palautumista voisi nopeuttaa.

Päivien kestävää lihaskipua ilmentyy kun tottumattomat lihakset joutuu uudenlaisen rasitukseen tai todella kovaan rasitukseen, kuten maksimivoiman harjoitteluun. Tästä lihaskivusta käytetään nimitystä "viivästynyt lihaskipu" (DOMS, Delayed Onset Muscle Soreness). Kun lihaksisto joutuu uudentyyppiseen rasitukseen niissä tapahtuu käytännössä mikrovaurioita. Nämä vauriot aiheuttavat lihaksistoon tulehdustilan, joka lisää kipuhermoja aktivoivien aineiden määrää (histamiini, serotiini, prostalkiini).

Mitä keinoja on sitten välttää tai hoitaa viivästynyttä lihaskipua? Mitään poppakonsteja tai ihmepilleriä ole tähän olemassa, joten ihan perusohjeilla mennään. Hyvä lämmittely ennen rankempaa harjoittelua, palauttavaa harjoittelua aktivoimaan aineenvaihduntaa, kylmähoito ja kompressio, venyttely, riittävät proteinii ja hiilihydraatti määrät takaamaan lihaksiston palautumisen. Hieronta myös mainitaan monessa paikassa apukeinona, mutta ihmettelen kuka haluaa kipeiden lihasten kanssa mennä hierojalle, kyllähän se muutenkin riittävästi koskee jos kunnolla hieroo =)

Myös riittävät levot täytyy harjoittelussa muistaa. Niiden osalta ei itsellä ole ongelmaa =)
Uuden harjoittelun aloittamisessa siis joutuu kärsimään, siitä ei pääse mihinkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti