sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Finlandia hiihto 2013

Tänään kävin ensimäistä kertaa hiihtämässä Lahdessa Finlandia hiihdon. Lyhyesti sanottuna hiihto meni ihan ok. Kunto tuntuu hyvältä, mutta muutamia virheitä tuli tehtyä ennen hiihtoa ja hiihdon aikana, jolla olisi voinut saada paremman tuloksen aikaiseksi. Kuitenkin kisa oli erittäin hyvä harjoitus viikonpäästä hiihdettävään Pirkan hiihtoa varten. Ainakin sain itseluottamusta kuntotason suhteen.

Tässä muutama virhe jonka olisin voinut jättää tekemättä paremmalla ajatuksella:
1. Suksivalinta
- Latu oli paikoittaain tosi pehmeä ja olin lähtenyt matkaan uusilla fisuilla, eli jäykimmällä suksiparillani. Vanhat löysemmät fisut olisi toiminut varmasti paremmin.
2. Voitelu
- Ennusteet näyttivät korkaa kosteusprosenttia ja paria astetta pakkasta. Sen mukaisesti laitoin korkeafluorisen parafiinin pintaan ja sen päälle vielä fluorinapin jonka sulatin ja harjasin. Kuitenkin ladun lumi oli hyvin kuivaa. Pehmeä latu toi alta kuivaa uutta lunta. Huomasin virheeni jo heti ensimmäisessä alamäessä.
3. Liian perällä lähdössä
- En tajunnut että lähtöön oikeasti rynnitään parhaille paikoille kun järjestäjät päästävät lähtöalueelle. Olin auttamattomasti myöhässä paikalla ja joudin aika kauas lähdössä. Tämä tarkoitti karmeaa ryysistä ensimmäiset 3 kilometriä ja sen jälkeen ehkä noin 10 km kohdalle asti ohituskaistalla hiihtämistä. Tässä vaiheessa tuntuikin että kuinkahan vielä käy loppua kohden, onneksi tajusin hetkeksi hellittää ja kerätä voimia.
4. Vedin letkaa varmaan puolet matkasta
- Ensimmäisen 10 kilometrin ja sen jälkeisen "palauttavan" hetken jälkeen tuli vedettyä letkaa/letkoja perässä pitkät matkat. Huonolla luistolla ja pelloilla vastatuulien vuoksi tuntui että en etene mihinkään vaikka kuinka paljon tein töitä. Kilometrit 15 - 25 meni pääosin vetojuhtana. Olisi pitänyt ymmärtää välillä antaa muiden tehdä töitä ja säästää voimia, olisin varmasti tullut silloin lopun kovempaa.

No näistä virheistä huolimatta noin 28 km kohdilla rupesin lisäämään vauhtia ja muut alkoivat tipahtamaan perästä. Vain muutama nopea myöhemmissä lähtöryhmissä lähtenyt hiihtäjä tuli ohitse. Vaikka jalat tuntuivat jo todella raskaalta pystyin pitämään hyvää tempoa yllä ja meno tuntui kohtuu hyvältä. Noin 38 kilometrin kohdalla ajattelin että eihän tästä enää paljoa ole maaliin ja lisäsin vielä vauhtia. Viimeinen kymppi tulikin aika hyvin, vaikka muutamassa ylämäessä tuntuikin jo todella pahalta. Yksi ikävä ylläri oli kun  jossain 43 km kohtalla lyhemman (20km ) hiihtäjät tulivat eteen, heitä joutui ohittelemaan kokoajan ja käyttämään siihen ihan turhaa energiaa.

Tyytyväinen täytyy olla suoritukseen ja positiivista huomata että kohtalaisessa kunnossa olen. Ehkä ensivuonna sitten järkevimmillä valinnoilla saa maksimaalisen suorituksen aikaiseksi.

Tässä vielä gepsi jälki hiihdosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti