maanantai 7. marraskuuta 2011

Kuntoutus sujuu ja ei

Viimekirjoituksen jälkeen olen käynyt leikkaavan lääkärin vastaanotolla ja pari kertaa fysiolla. Lääkärillä ei juuri mitään ollut sanottavaa. Paraneminen kuulumma hyvällä mallilla. Ulkokierron ja muiden olkapään liikeratojen palautumisessa kuulumma kestää vielä jonkin aikaa (kuukausi tai puolitoista).

Viimekirjoituksen jälkeen kun pääsin aloittamaan enemmän lihasvoimaharjoitteita, tuli ongelmaksi hauiksen jänteen kipeytyminen. Töissä ja kotona tulee rasitettua kättä normaalissa toiminnassa sen verran, että kun sen lisäksi jumppaan olkapäätä, rasittuu hauiksen jänne ikävästi ja alkaa särkemään. Olen joutunut vähentämään jumppaamista ja muutamana päivänä ottamaan tulehduskipulääkettä. No viime päivinä on hauiskin hieman parempi ollut, etten siitä sen enempää ole huolissaan.

Lihasten vahvistaminen on parantanut olkapään hallintaa ja olen saanut lisää varmuutta käden toimintaan. Oikeastaan välillä ns. perus toiminnassa ei olkapään "kipeyttä" huomaa ollenkaan vaan välillä sen voi unohtaa kokonaan. No nopeasti se siitä muistuu kun kättä käyttää ulkokierrossa =)

Viime viikolla kävin fysiolla ja silloin käsiteltiin olkapään etuosaa, koska käden seläntaakse viennissä oli selkeää jäykkyyttä. Ultaääni hoitoa, venytystä ja taivuttelua niin käsi taipui huomattavasti paremmin seläntaakse. Sain samalla uudet jumppaohjeet. Aika pitkälti samoja liikeitä, lisänä tuli käden nosto ylös suoraan edessä peukaloedellä ja toisena käden nosto hartian edestä suoraan ylös kuminauha vastuksena. Sarjojen liikemäärät kasvoivat huomattavasti ja jumppakerrat vähenivät. Sarjat on liikeestä riippuen 20-40 toistoa ja 2-4 sarjaa.

Uusia liikkeitä läpikäydessä huomasimme, että ulkokierto on selkeästi rajoittunut. Varasimme siis uuden ajan tällepäivälle. Tänään sitten fysio teki hartiavoimin töitä. Hieroi, venytti, taivutti, väänsi ja käänsi olkapäätä ja yritettiin saada ulkokiertoon liikkuvuutta. Hyvin tiukasti on jonkinasteinen jumiutus päällä. Nyt ei auta mikään muu kuin yrittää monenlaisilla venytys- ja taivutusliikkeillä saada ulkokiertoa "auki".

Hieman huolestuttaa tämä ulkokierron liikeradan ongelmat. Vapaauinti ei tule oikein onnistumaan ennen kuin liikelaajuuden saa ainakin lähelle normaalia. No eikai sitä tämän tyyppisestä kohtuu isosta leikkauksesta voi olettaakaan toipua nopeasti, mutta muuten toipuminen on mennyt hyvää vautia niin harmittaahan se nyt saada takapakkia.

Sitkeästi vain eteenpäin.

3 kommenttia:

  1. Tsemppiä kuntoutukseen! Mut operoitiin touko-kesäkuun vaihteessa ja vasta nyt alkaa olla tarpeeksi liikkuvuutta uimiseen. Rauhassa kannattaa edetä.

    VastaaPoista
  2. Kiitti. Kyllä tää on turkasen hidasta. Muuten käsi kyllä tosi hyvin parantanut, mutta liikelaajuus ei näköjään parane niin nopeasti. Nyt kun enemmän oon rasittanut kättä niin alkanut tulla erilaisia vihlomisia olkapäähän. Täytyy taas vähäksi aikaa passailla ja lepuuttaa kättä.

    VastaaPoista
  3. Aika jännä muuten, et mulla on tuo hauiksen jänne kipuili kanssa leikkauksen jälkeen melkoisesti. Edelleen silloin tällöin on aikoja, että joutuu kipulääkettä napostelemaan. Tsemppiä ja jaksamusta vaan kuntoutukseen.

    VastaaPoista