lauantai 23. heinäkuuta 2016

Masentavia uutisia

Tein ensimmäiset harjoitukset polven nesteen poistumisen jälkeen, ensin pyörällä trainerilla pyörittelin puolisen tuntia ja seuraavana päivänä kuntosalilla juoksin juoksumatolla. Pyörällä ei isompaa kipua ollut, mutta hieman omituista jäykkyyttä ja kireyttä havaittavissa. Juoksu sitten olikin jotain ihan muuta, lähes heti juoksun alettua alkoi polven sisäsyrkään voimakas kipu ja juoksu oli lopetettava.

Kipu ole sen verran kovaa että päätin lähteä ortopedille. Seuraavana päivänä lääkäriin ja lähete magneettiin, vielä illalla magneettikuvaukseen. Torstai aamuna sitten lääkäri soitti magneettituloksista. Kierukka on kunnossa, mutta polvessa magneetissa havaittava rustovaurio ja siinä jonkinlainen palkeenkieli, joka aiheuttaa kipua ja ärsytystä polveen. Lääkäri ehdotti tähystysleikkausta jolla palkeenkieli poistetaan ja mahdollisesti rustovauriota silotetaan.

Vakuutus ei minulla korvaa leikkausta, koska noin 16 vuotta sitten polvesta on kierukka leikattu ja sairasvakuutuksen ottaessa ovat sulkeneet pois kaikki oikean polven vaivat. Nyt yritän selvittää vielä saisiko työpaikan vakuutukseen leikkauksen, muuten joutuisin itse maksamaan leikkauksen, jonka kustannusarvio on vähintään 2 750 €. En kyllä tiedä mistä tuommoiset rahat itse kaivaisin.

Viimeisen paripäivää on ollut aika masentavia. Tunteet vaihtelee turhautumisesta, ärtymykseen ja lannistumiseen. Välillä mietityttää onko oikeasti lopetettava urheilu, jotta näiltä vaivoilta välttyisi, mutta ne ajatukset on onneksi lyhyitä. Liikunta kaikessa muodossa on ollut itselleni koko elämän niin suuressa roolissa että tulen liikkumaan varmasti hautaan asti parhaan kykyni mukaan.

Rustovaurio on nivelrikon esiaste, rustovaurio on siitä puolesta ikävä vaiva, että se ei tule parantumaan vaan ajan kanssa todennäköisesti huononee. Tarkoittanee sitä että ikää ja vuosia karttuesssa on minulle tiedossa keinonivel leikkaus. Lääkäriltä kysyin suoraan että onko tässä nyt parempi lopettaa juokseminen niin hän oli sitä mieltä että ei missään tapauksessa, nyt olisi hyvä ollut poistaa se ärsytystä aiheuttava palanen ja sitten kuntoutuksen kautta taas juoksun pariin.

No katsotaan miten tilanne etenee, ensiviikolla saan postissa diagnoosin ja sitten ensiviikon jälkeen työterveyslääkärille juttelemaan.

Minulla oli vielä tälle kesälle ilmoittautuminen sisällä Challenge Turun puolimatkan kisaan. Se kisa jää nyt harmillisesti välistä, olisi ollut mukava mennä kyseiseen tapahtumaan kun olen kuullut siitä paljon hyvää ja on ensimmäinen Challenge sarjan tapahtuma Suomessa. Onneksi järjestäjät olivat erittäin ymmärtäväisiä ja palauttavat osallistumismaksuni täysimääräisinä takaisin! Aivan huikeaa palvelua ja ystävällisyyttä, suuri kiitos ja kumarrus Turun kisan Race Directorille Heikki Jaatiselle!

2 kommenttia:

  1. Voimia!

    Itselläni on molemmissa polvissa rustovauriot. Toisessa vertikaalinen ja toisessa horisontaalinen halkeama. Näiden lisäksi pienempiä vaurioita. Polville ei ole tehty mitään, mutta juoksemaan ja pyöräilemään pystyn rikkoutuneista rustoista huolimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kohtalontoveri =)
      Sinänsä kiva kuulla että vaivoista huolimatta harrastaa pystyy. Nyt kun olen lukenut aika monta artikkelia aiheesta niin liikuntaa tosiaan pitää olla vaikka rustovaurio olisi kyseessä. Ilmeisesti nämä rustovauriot ajoittain voi ärtyä ja aiheuttaa oireit, silloin täytyy sit välttää pahempaa rasitusta, vaikuttaa siis treenin suunnitteluun. Täytyy vaan toivoa että ens vuonna ei juuri ennen kisoja polvi ärsyynny.

      Poista